VAKANTIEHUIS KOPEN

Vakantiehuis kopen, hypotheek & financiering?

Vakantiehuis kopen, hypotheek & financiering?

Een vakantiehuis kopen is leuk, het is spannend en kan een mooie uitdaging vormen. Zeker wanneer je niet voldoende eigen vermogen hebt om de aanschaf en het onderhoud van een vakantiehuis vanuit je spaargeld te bekostigen. Dan is het nodig om op zoek te gaan naar een medefinancier voor het chalet in Antwerpen of voor de villa in zuid Spanje. Als het je lukt om een dergelijke financier binnen je eigen kring te vinden dan is dat fijn. Misschien een familielid dat bereid is om ook een deel van de aanschafprijs te betalen. In ruil voor gratis gebruik van het huis of op voorwaarde dat het vakantiehuis verhuurt gaat worden.

Hypotheekverstrekkers
Maar, als je geen welwillend familielid hebt of het niet eens kunt worden over de voorwaarden, dan zul je op zoek moeten naar een andere mogelijkheid. De meest voor de hand liggende keus is dan over het algemeen om je te wenden tot een hypotheekverstrekker zoals een bank. Natuurlijk verkopen banken graag leningen, maar op het gebied van tweede woningen zijn ze vaak wat terughoudend. Zeker wanneer je al een hypotheek op een eerste woning voor hoofdbewoning hebt lopen. Toch hoeft dit je niet meteen te ontmoedigen, want een hypotheek krijgen voor een vakantiehuis hoeft zeker niet onmogelijk te zijn.

Eigen vermogen
Het eerste waar de bank naar zal gaan kijken is je eigen vermogen. Dit is je geld dat je per direct ter beschikking hebt. Wanneer je eigen vermogen groot genoeg is om een vakantiewoning mee te kopen dan is dat natuurlijk de meest ideale situatie. Maar deze situatie is niet voor iedereen weggelegd helaas. Eigen vermogen kun je ook halen uit de verkoop van iets anders zoals een auto, camper of boot. Die kun je als het ware inwisselen voor een vakantiehuisje, al zullen voornoemde roerende goederen niet altijd toereikend zijn qua opbrengst bij verkoop.

Prijs van het vakantiehuis
Wat heel belangrijk is om de vraag of je een recreatiehuis kunt betalen en kopen te beantwoorden is de vraagprijs van het betreffende recreatiehuis. Je kunt ergens op een camping in de achterhoek waarschijnlijk voor een veel geringer bedrag iets leuks vinden dan op een luxe vakantie resort ergens aan de kust. Een klein, bescheiden chalet in de bergen van Noorwegen is qua prijs natuurlijk niet te vergelijken met die van een grote, super de luxe villa in Toscane of Zuid-Frankrijk. Vakantieplezier kun je in allebei de vakantiehuizen beleven, maar in hoeverre dat is, is uiteraard afhankelijk van je eigen smaak en wensen.

Verhuur of niet
Nog een onderdeel wat nogal van invloed is op het al dan niet kunnen betalen van je gedroomde vakantiehuis is het feit of je bereid bent om de vakantiewoning te verhuren aan derden of niet. Zodra je ervoor kiest om het huis te gaan verhuren in de weken en maanden dat je er zelf geen gebruik van maakt zul je ineens inkomsten genereren uit je vakantiehuis. Dit geld kun je uiteraard prima gebruiken om een eventuele hypotheek op het huis af te betalen. Jouw eigen bereidheid om het huis te gaan verhuren zal een hypotheekverstrekker soms iets eerder over de streep trekken om je te voorzien in de financiële middelen voor je vakantiehuis. Maar, let op, er zijn ook hypotheekverstrekkers die verhuur juist niet toestaan.

Inkomsten uit verhuur
Je moet je wel realiseren dat het willen verhuren van je woning ook nadelen met zich meebrengt. Je zult aan een hypotheekverstrekker uitgebreid moeten kunnen aantonen hoe je de verhuur denkt te gaan realiseren. Ga je een eigen website (laten) bouwen? Of breng je het vakantiehuis onder bij een organisatie de verhuur van je uit handen zal nemen? Houd je alles in eigen beheer of besteed je ook zaken uit.

Dat zijn zaken die een hypotheekverstrekker graag vooraf al van je zal willen weten. En je moet een plan opstellen over wat je denkt te kunnen verdienen met het verhuren van je vakantiewoning. Hoeveel huur is realistisch en welke kosten staan tegenover de inkomsten? Allemaal dingen om even goed voor jezelf en een eventuele hypotheekverstrekker op een rijtje te zetten.

Maximaal percentage van aanschafprijs
Maar, zelfs als je besloten hebt om je huis te willen verhuren en hier een prachtig plan voor opgesteld hebt, dan nog zal een hypotheekverstrekker zoals een bank bijna nooit het volledige bedrag dat je moet neertellen voor een vakantiehuis willen uitgeven. Het risico van hypotheken op tweede woningen is nu eenmaal hoog voor de bank. Over het algemeen geldt bij Nederlandse banken dat je maximaal ongeveer driekwart van het totale bedrag gefinancierd kunt krijgen. Het overige kwart zal uit je eigen vermogen moeten komen.

Korte looptijd hypotheek
Naast het feit dat je rekening moet houden met het feit dat je waarschijnlijk maar voor maximaal driekwart van de aanschafprijs hypotheek kunt krijgen zul je ook moeten rekenen op een kortere tijd waarin je de hypotheek moet aflossen. Vaak wordt een maximale looptijd van twintig of vijfentwintig jaar gehanteerd. Hoe korter de looptijd, hoe hoger ook het rentepercentage dat je moet betalen aan de bank zal zijn. Aflossen van een hypotheek voor een recreatiehuisje is in verhouding tot een hoofdverblijf dus vaak relatief duur.

Soms worden eisen gesteld
De bank vindt het in geval van een hypotheek voor de aankoop van een recreatiewoning ook vaak heel normaal om speciale eisen aan de woning te stellen. Dit komt voort uit het feit dat recreatiewoningen nu eenmaal niet altijd volgens de hoge kwaliteitsnormen van een normale woning gebouwd worden. Je kent vast wel de beelden van bouwvallige kleine chaletjes ergens op een park. Met een slechte staat van onderhoud en elektrische installaties uit het jaar nul. Om te voorkomen dat ze een hypotheek verstrekken voor een zogenaamde kat in de zak stelt een bank soms eisen aan de kwaliteit van het tweede huis.

Mogelijke (kwaliteit)eisen van een bank
Je kunt hierbij denken aan zaken op het gebied van bewoning en bouw. Vaak is een voorwaarde bijvoorbeeld dat je het huis voor gebruik in eigen beheer koopt. Het hoofddoel moet in dit geval gebruik van de vakantiewoning door jou en je familie zijn. Andere zaken die de bank als voorwaarde kan stellen zijn:

  • Woning moet op eigen grond staan
  • Of de woning moet directe erfpacht hebben
  • Woning moet op een fundering staan en niet verplaatsbaar zijn
  • Woning moet van steen gebouwd zijn
  • Woning is ingericht als degelijke vakantiewoning, inclusief water, gas en elektriciteit
  • Woning mag niet voor permanente woning gebruikt worden

Geen hypotheekrenteaftrek
Ook iets om, op het gebied van financiering van vakantiehuizen, rekening mee te houden is het gegeven dat je voor de hypotheek op een vakantiehuis geen hypotheekrenteaftrek kunt krijgen. Dit krijg je vaak al op je hoofdverblijf en het is niet mogelijk om hypotheekrente aftrek op meerdere huizen te hebben. De belastingdienst ziet het bezit van een recreatiewoning als eigen vermogen en dit valt voor de belastingdienst in box 3 (2017). Je zult dus belasting moeten betalen over dit bezit. Iets om rekening mee te houden in het financiële plaatje.

Vakantiehuis voor permanente bewoning
Maar hoe zit het dan als je het vakantiehuis wilt gaan gebruiken als hoofdverblijf? Krijg je dan wel een volledige hypotheek? Dat hangt wederom af van de hypotheekverstrekker. Sommige banken gaan helemaal niet met je in zee als het om een vakantiehuis voor permanente bewoning gaat. Andere banken zien het vakantiehuis dan ineens juist weer wel als hoofdverblijf en zullen je op die grond wel een volledige hypotheek verstrekken. Wel moet je zelf uitzoeken en aantonen of het in de gemeente waar je een vakantiewoning wilt kopen toegestaan is om het als vaste verblijfplaats te gaan gebruiken. Vaak is dit niet toegestaan.

Persoonlijke lening
Als het al met al niet mogelijk blijkt te zijn om een hypotheek af te sluiten voor het vakantiehuis dat je wilt aanschaffen, dan kun je altijd nog het afsluiten van een persoonlijke lening overwegen. Hiervoor worden minder strenge eisen gesteld over het algemeen. Maar bij een persoonlijke lening moet je vaak wel weer rekening houden met hoge rentepercentages, die de kosten over lange termijn alsnog flink op kunnen jagen. Groot voordeel is wel dat je weet waar je aan toe bent qua looptijd en kosten die de persoonlijke lening met zich meebrengt.

Chalet met financieringsmogelijkheid
Soms is het ook mogelijk om een recreatiewoning op een hele andere manier dan met een hypotheek te financieren. Zo worden er soms vakantieparken gebouwd waar je een chalet kunt kopen van de projectontwikkelaar of de recreatieondernemer die het park gaat bouwen. Wanneer je het goed in de gaten houdt, dan bestaat soms de kans om een chalet op zo'n park of afbetaling te kopen. Ook hierbij worden flinke rentepercentages gehanteerd, dat is wel iets om ter degen rekening mee te houden, maar het biedt wel opties voor het kunnen kopen van een vakantiewoning zonder voldoende eigen vermogen op korte termijn.

Vakantiehuis, hypotheek en eigen vermogen
Conclusie van het geheel is dat je voor de aanschaf van een chalet, villa of bungalow als vakantiewoning het beste over een flink eigen kapitaal kunt beschikken. Met voldoende spaargeld op de bank is het kopen van vakantiehuizen zo geregeld. Als je er een hypotheek voor af moet sluiten, dan kost het even wat meer moeite om je droom te kunnen realiseren en dan nog zul je een flink gedeelte eigen geld in moeten kunnen brengen. Maar, zolang je gewoon een recreatiewoning opzoekt die qua vraagprijs en staat van onderhoud goed past bij jouw eigen financiële situatie, dan zul je toch redelijk snel en zonder grote problemen een eigen vakantie paleisje in eigen land of daarbuiten moeten kunnen kopen.

Lees meer over: Vakantiehuis kopen... De juiste handleiding voor de aanschaf van uw droomhuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Uw voordelen bij het gebruik van cookies

Cookies zijn kleine tekstbestanden die inzicht geven in surfgedrag, zodat duidelijk wordt hoe Belgie-vakantiehuis.be ook in de toekomst zo goed mogelijk kan blijven functioneren. Dankzij cookies krijgt u bijv. relevante advertenties te zien. Daarnaast gebruiken wij analytische cookies voor het meten van bezoekersaantallen, meten we de tijd dat mensen op onze website zijn maar krijgen we ook inzicht in hoe de bezoekers onze sites gebruiken. Die inzichten verwerken wij weer in verbetering van de website. Advertising cookies houden bij hoe vaak content is bekeken en voorkomen dat u te vaak de zelfde advertentie ziet. Tevens maken wij gebruik van gepersonaliseerde advertenties van Google. Bekijk de Google privacy- en voorwaarden op: https://policies.google.com/technologies/partner-sites

Cookies worden op uw eigen computer bewaard en onthouden o.a. instellingen en voorkeuren. Ze zijn altijd anoniem en bewaren dus nooit uw naam, adres, leeftijd of andere persoonlijke gegevens. U kunt cookies altijd verwijderen.

Belgie-vakantiehuis.be maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren en om het bezoek aan onze websites zo aangenaam mogelijk te maken. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Door gebruik te maken van onze websites of door hiernaast op 'Akkoord' te drukken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.