VAKANTIEHUIS VERKOPEN

Vakantiehuis verkopen in Spanje

Vakantiehuis verkopen in Spanje

Jouw woning in Marbella, aan de Costa del Sol of in het mooie Andalusië verkopen? De verkoop van een vakantiehuis is iets waar je de tijd voor moet nemen. Zo weet je zeker dat de verkoop vlot en zo ontspannen mogelijk verloopt. Hoe verkoop je jouw vakantiehuis in Spanje? Hier lees je alles wat je moet weten.

Welke documenten heb je nodig voor de verkoop?

Je hebt verschillende documenten nodig in de verkoop van je woning. Het belangrijkste document is natuurlijk de eigendomsakte. Andere belangrijke papieren zijn het energiecertificaat, het bewijs van royement van de hypotheek, de laatst betaalde rekeningen voor gas, water, elektra, etc. Ook moet je een document van IBI hebben. IBI is de Spaans onroerend goed belasting; die iedere eigenaar van onroerend goed moet betalen. Tot slot heb je de bewoonbaarheidsverklaring nodig, de technische inspectie voor gebouwen ouder dan 50 jaar en alle documenten met betrekking tot de urbanisatie. Dit laatste geldt alleen als je een huis verkoopt in urbanisatie met gedeelde gemeenschappelijke voorzieningen. De documenten zijn allemaal nodig voor de verkoop van je huis: het opvragen van deze documenten kost geld, maar je hebt ze wel nodig.

Promotie Spaans vakantiehuis

Voor de promotie van je vakantiehuis in Spanje zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je een makelaar inschakelen die ook de promotie op zich neemt. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar websites waar je tegen betaling kunt adverteren voor jouw woning. Kies voor websites waar jouw doelgroep op komt, zodat je de gewenste kopers krijgt voor je vakantiehuis. Ook kun je gebruik maken van social media om je vakantiewoning te promoten. Ook via Wereld-vakantiehuis.nl is het mogelijk om jouw Spaanse vakantiehuis te koop aan te bieden voor Nederlandse kopers.

Schakel een Spaanse advocaat in

Het is voor de verkoop van je vakantiehuis in Spanje altijd aan te raden om een advocaat in de huren die de Spaanse wet goed kent. Als koper en verkoper beide een advocaat inschakelen wordt het papierwerk een stuk sneller geregeld. De kosten voor een notaris gaan naar de koper, evenals de kosten van de overdrachtsbelasting.

Belasting verkoop huis in Spanje

Bij de verkoop van je vakantiehuis Spanje zijn er twee soorten belasting waar je rekening mee moet houden. Je betaalt in de eerste plaats de vermogenswinstbelasting. Dit is de belastings op de winst die je op je verkoop maakt. De vermogenswinstbelasting is op dit moment 19%. Het bedrag dat je uiteindelijk betaalt is dus grotendeels afhankelijk van de winst die jij maakt op de verkoop. Je betaalt daarnaast ook nog gemeentelijke belasting. Dit is de belasting die betaalt aan het gemeentehuis van de plaats waar het huis staat. De belasting wordt geheven over de stijging van waarde van de grond: vanaf de datum dat je het huis hebt gekocht tot het moment dat je het verkoopt.

Woon je meer dan 3 jaar in Spanje en ga je het geld dat je hebt verdiend met de winst opnieuw investeren in de koop van een andere hoofdwoning in Spanje? Dan betaal je geen vermogenswinstbelasting. Je moet dan wel de komende 3 jaar in deze nieuwe hoofdwoning wonen. Ook boven de 65 jaar hoef je deze belasting niet te betalen.

Lees meer over: Vakantiehuis verkopen. De juiste handleiding voor de verkoop van je vakantiehuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!