VAKANTIEHUIS KOPEN

Vakantiehuis kopen in Frankrijk

Vakantiehuis kopen in Frankrijk

Leven als een god in Frankrijk. Het klinkt cliché, maar er zijn toch heel wat mensen die dit best wel zouden willen. En doen soms ook, door een vakantiehuis te kopen in Frankrijk. Je kunt door heel Frankrijk heen tientallen, zo niet honderden leuke en charmante huizen vinden. Voor prijzen die vele malen lager liggen dan je hier in Nederland gewend bent. Maar, laat je niet te snel verleiden. De prijzen zijn soms niet voor niets zo laag. Wat niet wegneemt, dat je, als je goed zoekt soms voor relatief weinig geld een super geslaagde vakantiestek kunt kopen in Frankrijk.

Bordje 'Te Koop', en dan?
Tijdens een vakantie in een impulsieve actie achter een bordje 'à vendre' aangaan en binnenstappen bij de betreffende makelaar om meteen dat droomhuis dat je zojuist zag staan te willen kopen is niet de meest aan te bevelen manier om een tweede huis in Frankrijk te kopen. Verstandiger is het om uw plannen voor de aanschaf van een vakantiehuis in Frankrijk nog even rustig een poosje door te laten sudderen. Als je al een paar weken weer thuis bent en er nog steeds van overtuigd bent dat je een vakantiewoning in Frankrijk wilt kopen, ga dan pas verdere stappen ondernemen. Wellicht met het adres van de makelaar van het droomhuis dat je zag nog op zak.

Verdiepen in Frankrijk
De eerstvolgende stap is om je nog eens serieus te verdiepen in de diverse regio's van Frankrijk. Zet voor jezelf op een rij wat je precies zoekt. Wat verwacht je van een vakantiehuis? Hoe vaak kun je erheen? Wat is je budget? Hoe lang wil je reizen? Enzovoort, enzovoort. Je doet er goed aan om op een rij te hebben waar je een huis wilt zoeken en om eventueel ook nog andere regio's even de revue te laten passeren. Als je een doordachte en onderbouwde keus voor een locatie kunt maken, dan kun je verder gaan met je zoektocht naar het ideale vakantiechalet. Of misschien wel die hele mooie villa aan de Côte d'Azur kopen.

Omgeving uitpluizen
Als je eenmaal een keus gemaakt hebt voor een regio, dan doe je er verstandig aan om ook nog eens goed te gaan kijken naar de voorzieningen die je daar kunt vinden. En om jezelf te bedenken waar je eigenlijk naar op zoek bent. Wat is voor jou en je gezin belangrijk? Heb je behoefte aan uitgebreide winkelmogelijkheden? Of zijn een buurtsuper en een boulangerie in het dorp zelf ook goed genoeg? Wanneer je graag gaat zwemmen tijdens je vakantie, dan is geschikt zwemwater in de buurt fijn. Ditzelfde geldt voor zaken zoals de aanwezigheid van restaurants, eventuele sportfaciliteiten of fietsmogelijkheden.

Bereikbaarheid regio in Frankrijk
Een volgend criterium dat je flink door moet laten wegen bij je keuze voor een locatie van een recreatiewoning is de bereikbaarheid. Bedenk voor jezelf hoeveel tijd je over hebt om je vakantiehuis te bereiken. Wil je er met de auto in een dag heen kunnen rijden of ga je liever met het vliegtuig? Zoek uit hoe je moet rijden, hoeveel tol het je elke keer gaat kosten en of de laatste kilometers vlot te rijden zijn.

In het geval van vliegen doe je er goed aan om vast te stellen of je droom vakantiehuis dat te koop staat een beetje goed en vlot bereikbaar is vanaf het vliegveld. En hoe zit het met de wegen die langs de recreatiewoning lopen? Bedenk wat je wensen zijn op het gebied van bereikbaarheid en verkeersdrukte rondom je favoriete locatie.

Budget bepalen
Ook niet geheel onbelangrijk is om vast te stellen hoeveel geld je kunt spenderen aan een vakantiewoning. En daarbij gaat het niet alleen om de aanschafprijs. Die valt voor (recreatie) woningen in veel regio's in Frankrijk best wel mee. Dit kan je snel het gevoel geven dat je prima in staat bent om een tweede huis te kopen van je spaargeld. Maar let op. Juist de steeds terugkerende vaste lasten die jaar op jaar op de aanschaf volgen zijn het belangrijkst om mee te nemen in je budgettaire berekeningen.

Je moet rekening houden met kosten voor onderhoud en energie, maar ook met eventuele verbouwingen of renovatiekosten. En met gemeentebelastingen. Het jaarlijks te betalen bedrag voor de zogenaamde 'taxe fonciere' kan behoorlijk oplopen. Zeker iets om van te voren bij stil te staan.

Huizen zoeken internet
In Frankrijk wordt ongeveer de helft van de huizen particulier verkocht. De andere helft via makelaars. Als je een recreatiehuisje wilt aanschaffen in een populair, toeristisch gebied, dan is de kans vrij groot dat er een vakantiemakelaar actief is in dat gebied. Bij een recreatiemakelaar die gespecialiseerd is in vakantiehuizen heb je het beste aanbod van geschikte huizen bij elkaar. Vergeet hierbij niet om meerdere makelaars met elkaar te vergelijken. Heel regelmatig staan dezelfde vakantiewoningen bij meerdere makelaars te koop en dan ook nog eens voor verschillende prijzen. Als je iets beter thuis bent in het Frans en Frankrijk, dan kun je ook altijd kijken naar de sites waarop particulieren hun huizen te koop aanbieden.

Criteria afstrepen
Voordat je daadwerkelijk vakantiehuizen uit gaat zoeken doe je er goed aan om voor jezelf op een rij te zetten wat je eigenlijk zoekt in een vakantiehuis. Natuurlijk is budget belangrijk, maar wees ook kritisch in hoeveel kamers je eigenlijk nodig hebt. Hoe groot de tuin moet zijn en wat voor soort keuken je zou willen hebben. En moet het huis van steen zijn of is een houten chalet of appartement ook prima? Als je een stuk of zes of zeven criteria als basis gebruikt, dan kun je hiermee een mooi aantal huizen wegstrepen en zo een aantal op het eerste gezicht geschikte huizen overhouden.

Terug naar Frankrijk
Dan is het moment aangebroken om wel echt achter de bordjes 'à vendre' aan te gaan. Neem contact op met een vakantiemakelaar die je ter plaatse kan helpen. Houd er wel rekening mee dat deze daar geld voor zal vragen. Toch doe je er goed aan om iemand mee te nemen die op de hoogte is van de lokale gebruiken en situatie. Een recreatiemakelaar inschakelen als aankoopmakelaar is hierbij een goed begin.

De verkopende partij en/of makelaar is in feite niet de beste keus om op te vertrouwen, zij zullen vooral baat hebben bij de verkoop van een recreatiewoning voor de hoogst haalbare prijs. Onderhandelen in Frankrijk is als leek soms wat lastig, dus gebruik maken van een vakantiemakelaar zal zich als het goed is weer terugverdienen.

Bouwkundig rapport
De prijs van veel (recreatie)woningen is in Frankrijk soms aan de lage kant. Dit is wel afhankelijk van de locatie en van de staat waarin de woning verkeerd. Sta er ook bij stil dat als je vakantiehuis goedkoop op de markt staat, dat je het heel waarschijnlijk ook niet tegen een hoge prijs en winst zal kunnen verkopen later.

Regelmatig is de lage vraagprijs het gevolg van de wat mindere staat waarin het huis verkeerd. Laat daarom altijd een bouwkundig rapport opmaken. Fransen vinden dit niet altijd nodig, maar je doet er goed aan om toch voet bij stuk te houden zodat je later niet voor onverhoopt en onvoorziene hoge renovatiekosten komt te staan.

Bon de visite
Bedenk vooraf ook goed met welke (vakantie)makelaar je in zee wilt. Prijzen vergelijken voor hetzelfde huis is hierbij erg belangrijk. Een verkoopmakelaar zal in Frankrijk namelijk voorafgaand aan de bezichtiging een zogenaamde 'bon de visite' door je laten tekenen. Dit geeft hem het alleenrecht op de verkoop van de recreatiewoning. Zodra je getekend hebt mag je het huis niet meer via een andere verkopende makelaar kopen. Op zich is dat niet heel erg, maar wel als je later pas ontdekt dat het huis ergens anders voor een veel lagere prijs te koop staat.

Erfdienstbaarheden
In Frankrijk is het redelijk gebruikelijk dat er nog oude erfdienstbaarheden op een stuk grond rusten. Dit zijn de zogenaamde 'servitudes'. Het moment van verkoop en koop is het meest geschikte moment om hier vanaf te komen. Je kunt hierbij denken aan rechten die derden op jouw land kunnen hebben voor bijvoorbeeld jacht of aanleg van wegen en paden.

Wanneer je al voor aankoop bij een notaris vast kunt laten leggen dat deze rechten komen te vervallen, dan zal je grond daarna ook nog eens meer waard worden. Wanneer je de grond al gekocht hebt, dan is het weg laten vallen van de erfdienstbaarheden vaak alweer een stuk lastiger en duurder.

Omgevingfactoren nogmaals checken
Als het goed is had je jezelf al verdiept in de omgeving om te achterhalen of deze bij je wensen aansluit. Voordat je een vakantiehuis in het buitenland definitief gaat kopen is het toch handig om nu nog een keer wat specifieker navraag te gaan doen bij in elk geval de gemeente. Zorg dat je erachter komt of er bouwplannen zijn in de omgeving. Blijft de weg daar liggen waar die nu ligt? Komt er uitbreiding of worden er juist dingen gesloopt binnen nu en tien jaar? Zaken die van veel invloed kunnen zijn op je vakantieplezier, maar ook op de latere verkoopwaarde van je recreatiewoning.

Compromis de Vente
Als niets meer in de weg lijkt te staan om het huis te kopen, dan wordt het tijd voor het opstellen van een Compromis de Vente, het koopcontract. De Fransen kennen niet zoiets als een voorlopig koopcontract. Het eerste koopcontract is bindend. En ingewikkeld. De beste keus die je hier kunt maken is om je bij te laten staan door een (juridisch) onderlegde deskundige. Het is namelijk van groot belang dat je jezelf goed laat beschermen in het opgestelde koopcontract.

Ga ook niet zonder meer akkoord met een standaard contract van een vakantiemakelaar. Laat alles goed nakijken en wees er van overtuigd dat de prijs die je wilt betalen voor je villa, chalet, vakantiehuis of bungalow laag genoeg is om ook de vooraf ontdekte renovatiekosten te dekken.

Tussenrekening notaris
De Fransen maken soms ook gebruik van de constructie dat je een deel van het geld van het totaal voor je vakantiewoning te betalen bedrag op een tussenrekening bij de notaris zet totdat de verkopende partij de onvolkomenheden heeft opgelost. Dit is niet aan te raden. Ding het bedrag dat nodig is voor herstel en renovatie af van de aankoopprijs. Dat geeft je de zekerheid dat je de problemen binnen de door jou gestelde termijn kunt afhandelen en ook op de door jou geprefereerde manier.

Lees meer over: Vakantiehuis kopen... De juiste handleiding voor de aanschaf van uw droomhuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Uw voordelen bij het gebruik van cookies

Cookies zijn kleine tekstbestanden die inzicht geven in surfgedrag, zodat duidelijk wordt hoe Belgie-vakantiehuis.be ook in de toekomst zo goed mogelijk kan blijven functioneren. Dankzij cookies krijgt u bijv. relevante advertenties te zien. Daarnaast gebruiken wij analytische cookies voor het meten van bezoekersaantallen, meten we de tijd dat mensen op onze website zijn maar krijgen we ook inzicht in hoe de bezoekers onze sites gebruiken. Die inzichten verwerken wij weer in verbetering van de website. Advertising cookies houden bij hoe vaak content is bekeken en voorkomen dat u te vaak de zelfde advertentie ziet. Tevens maken wij gebruik van gepersonaliseerde advertenties van Google. Bekijk de Google privacy- en voorwaarden op: https://policies.google.com/technologies/partner-sites

Cookies worden op uw eigen computer bewaard en onthouden o.a. instellingen en voorkeuren. Ze zijn altijd anoniem en bewaren dus nooit uw naam, adres, leeftijd of andere persoonlijke gegevens. U kunt cookies altijd verwijderen.

Belgie-vakantiehuis.be maakt gebruik van cookies om de site goed te laten functioneren en om het bezoek aan onze websites zo aangenaam mogelijk te maken. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Door gebruik te maken van onze websites of door hiernaast op 'Akkoord' te drukken gaat u akkoord met het gebruik van cookies.